Nem hagyta magát a börtönbe vinni, csaknem 3 év börtönt kapott

A Szolnoki Járásbíróság csaknem 3 év börtönre ítélte azt a huszonéves férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint, mikor két évvel ezelőtt kiérkeztek otthonába a rendőrök, hogy szabálysértési elzárása letöltése céljából a megyei börtönbe vigyék, addig dulakodott a járőrökkel, hogy kettejüket is megsebesítette.

Az eset 2016. október 11-én délután egy óra körül Szolnokon történt. A férfit korábban szabálysértés elkövetése miatt elzárással sújtotta a bíróság, ő azonban nem volt hajlandó önként bevonulni a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe. A rendőrök ezért keresték fel otthonában.

A járőröknek a férfi élettársa nyitott ajtót, aki azt mondta, a párja nincs otthon. A rendőrök ennek ellenére bementek a házba és megtalálták a férfit, aki előbb úgy tűnt, együttműködik a járőrökkel, de hirtelen megpróbálta megütni az egyiküket, majd menekülőre fogta. A másik rendőr azonban utána eredt, és még az ajtóban, hátulról a derekánál fogva feltartoztatta, de a lendülettől mindketten kiestek az udvarra.

Itt a két járőr megpróbálta megbilincselni a férfit, ami nem bizonyult egyszerű feladatnak, mert a férfi mindkét kezét maga alá szorította és többször könyökkel ütött feléjük. Végül sikerült hátra csavarni a kezeit, ekkor azonban a férfi a kerítés egyik oszlopának támaszkodott, és onnan rúgta el magát, amitől ő és a két járőr is a földre esett. Ezután sikeresen megbilincselték és a rendőrkapitányságra állították elő.

A rendőrök 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedtek, de a testi sértés miatt csak egyikük kérte a férfi felelősségre vonását.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a rendőr hivatalos személy, és bűncselekményt, hivatalos személy elleni erőszakot követ el számos más eset mellett az, aki hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoz. Emellett bűncselekmény a testi sértés is, de ez, ha az okozott sérülés 8 napon belül gyógyul, csak akkor büntetendő, ha ezt a sértett ún. magánindítványában kifejezetten kéri.

Az ügyben a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség 2017. február 6-án emelt vádat, a Szolnoki Járásbíróság pedig 2018. október 10-én hozott ítéletet. A férfit, aki fiatal kora ellenére többször állt már bíróság előtt, hivatalos személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés lényeges súlyosítása, míg a vádlott és a vádlott védője felmentésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Szolnok, 2018. október 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya