Két év börtönre ítélték az élettársát bántalmazó és a kisfiát rendszeresen megalázó apát

A Szolnoki Járásbíróság 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a harmincas éveiben járó, büntetlen előéletű férfit, aki féltékenységből rendszeresen verte az élettársát, és mintegy nevelési célzattal, alig négyéves korától rendszeresen megalázta és bántalmazta egyik kisfiát.

Az eset az ötezer lelkes Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, Rákóczifalván történt. A férfi és párja élettársak voltak, de a kapcsolatuk a második gyermekük születése után folyamatosan megromlott. Rendszeressé váltak köztük a veszekedések, melyek során a férfi gyakran bántalmazta is az asszonyt, megütötte, megrángatta és kicsavarta a karját.  

Az apa az idősebbik, akkor alig négyéves kisfiával is egyre embertelenebbül kezdett viselkedni, „kis szemétládának”, „rohadéknak” nevezte, és havonta többször is kezet emelt rá, nagy erővel a fenekére ütött, pofon vágta, és volt, hogy hátulról fejen ütötte.

Az asszony végül megelégelte a férfi viselkedését, a gyermekekkel a szüleihez költözött és feljelentést tett a volt párjával szemben.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, kiskorú veszélyeztetését követi el az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. Emellett bűncselekmény a kapcsolati erőszak is, amit számos más eset mellett az követ el, aki a vele közös háztartásban élő hozzátartozója sérelmére rendszeresen becsületsértést követ el.

Az ügyben 2017. október 11-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, a Szolnoki Járásbíróság pedig szinte napra pontosan egy évvel később, 2018. október 10-én hozott ítéletet. A büntetlen előéletű férfit kiskorú veszélyeztetése és kapcsolati erőszak bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és elrendelte a pártfogó felügyeletét.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2018. október 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya