Felfüggesztett fogházra és többéves eltiltásra ítélték az életveszélyes sérüléseket szenvedő ittas sofőrt

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a huszonéves fiatalembernek a büntetőügye, aki az év első napján Szandaszőlősről Szolnok belvárosa felé tartva egy enyhén jobbra kanyarodó útszakaszon ittassága miatt a kocsijával lesodródott az útról, és többször a szalagkorlátnak, majd egy villanyoszlopnak, végül egy fának ütközött, és életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, ittas járművezetést követ el számos más eset mellett az, aki ittas állapotban közúton gépi meghajtású járművet vezet, és vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádlottat 2018. május 30-án állította bíróság elé a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, a Szolnoki Járásbíróság pedig aznap ítéletet hozott. A férfit, akit korábban is elítéltek már hasonló bűncselekmény miatt, ittas járművezetés vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte és 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől. 

Az ítéletet a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette. Az ügyész azonban túlságosan enyhének találta a kiszabott büntetést, ezért súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott.

A Szolnoki Törvényszék 2018. október 2-án meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a vádlott közúti járművezetéstől eltiltásának időtartamát azonban maga is keveselte, ezért 1 év 6 hónapról 3 évre, azaz a kétszeresére felemelte. Az ítélet jogerős.

 

Szolnok, 2018. október 11.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya