Másfél év felfüggesztett börtönt kapott valótlan bejelentéseiért egy tiszasülyi férfi

A Szolnoki Járásbíróság másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a tiszasülyi férfit, aki két esetben is valótlan bejelentést tett telefonon a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon, mindkét esetben azt állítva, hogy az általa név szerint megjelölt személyek bűncselekményt követtek el.

Az eset a másfél ezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben, Tiszasülyön történt.

A férfi első alkalommal 2016. november 17-én délután kettőkor telefonált be a megyei rendőr-főkapitányságra, és azt állította, hogy a testvére kést fogott a nyakához, és azzal fenyegetőzött, hogy meg fogja ölni. Néhány hónappal később, 2017. április 15-én délután három körül pedig azzal hívta fel a főkapitányságot, hogy egy férfi, akinek a nevét is közölte, drótot szúrt a testvére kezébe és pofon vágta őt.

A bejelentések alapján a rendőrség mindkét esetben kivonult, a helyszínen adatgyűjtést végzett, de bebizonyosodott, hogy bűncselekmény egyik esetben sem történt.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, hamis vádat követ el, aki mást, hatóság előtt, bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol.

Az ügyben 2018. június 15-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig három hónappal később, 2018. szeptember 17-én hozott ítéletet. A férfit 2 rendbeli hamis vád bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

 

Szolnok, 2018. október 3.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya