Nem a saját adatait diktálta be a rendőröknek, csaknem másfél év börtönt kapott

A Szolnoki Törvényszék másodfokú határozatával 2018. szeptember 7-én jogerősen lezárult annak a férfinak a büntetőügye, aki mikor közlekedési szabályszegése miatt rendőri intézkedés alá vonták, egy ismerősének adta ki magát, az ő adatait diktálta be az eljáró rendőröknek és még a kiszabott helyszíni bírságról kiállított okiratot is aláírta a gyanútlan ismerős „helyett”.

Az eset tavaly ősszel Szolnokon történt. A férfit előbb 2017. szeptember 18-án este tízóra körül vonták rendőri intézkedés alá, mert közlekedési szabályszegést követett el. Igazolvány nem volt nála, ezért a járőrök arra kérték, hogy diktálja be a személyes adatait. A férfi ellen több elfogadóparancs volt kibocsátva, bujkált a hatóságok elől, ezért úgy döntött, hogy nem a saját, hanem egy ismerőse adatait adja meg. Az eljáró rendőrök a bediktált adatok alapján az elkövetett közlekedési szabálysértés miatt helyszíni bírságot szabtak ki, amit a férfi „az ismerőse nevében” aláírt.

Néhány órával később egy másik rendőrjárőr-páros azonban ismét igazoltatta. Ekkor szintén az ismerőse adatait diktálta be, de nem járt sikerrel, mert az eljáró rendőr az arcképes nyilvántartás alapján megállapította, hogy valótlan adatokat közölt. A férfi ekkor futásnak eredt, de a rendőrök perceken belül elfogták és előállították az illetékes rendőrkapitányságra, ahol már valóban a saját adatait közölte.

Az ügyben 2017. december 18-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig alig egy hónappal később, 2018. január 30-án hozott elsőfokú ítéletet. A férfit közokirat-hamisítás bűntette és hamis vád vétsége miatt 1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Erre azonban a másodfokú bíróság nem látott lehetőséget, és a napokban meghozott, az eljárást jogerősen lezáró határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. szeptember 20.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya