Négy és fél év fegyházra ítélték a férfit, aki gázpisztollyal próbált kocsit rabolni

A Szolnoki Törvényszék másodfokú határozatával 2018. szeptember 7-én jogerősen lezárult annak a férfinak a büntetőügye, aki egy gázriasztó pisztollyal próbált meg autót rabolni magának, a jogos védelmi helyzetben lévő sofőr azonban nem hagyta magát, így végül a támadó vérző arccal, gyalog kényszerült elmenekülni.

Az eset egy májusi estén, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban történt. A férfi előre kiszemelte áldozatát. A háza előtt várakozott a kezében egy gázriasztó fegyverrel. Amikor a kiszemelt, este nyolc óra körül a kisfával leparkolt a háza előtt és már félig kiszállt az autójából, a támadó odalépett hozzá, a fegyvert a halántékához tartotta, és azt követelte, hogy adja át a 900.000 Ft értékű kocsit és a slusszkulcsot.

A férfi azonban nem hagyta magát. Előbb megpróbálta elvenni a fegyvert, majd a kocsija első ülései közül kivett egy másfél literes befőttes üveget, amit az üveg szájánál fogott meg és fejbe vágta vele a támadót. Az üveg összetört, a férfi kezében csak az üveg szájának köríve maradt, amivel ismét a támadó felé csapott, aki vérző arccal elfutott, miközben a gázriasztó fegyvert az egyik bokorba hajította.

Az ügyben a Mezőtúri Járásbíróság hozott elsőfokú ítéletet, amit a Szolnoki Törvényszék részben megváltoztatott. Az immáron jogerős ítéletben a bíróság a férfit rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért 4 év 6 hónap fegyházra ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

 

Szolnok, 2018. szeptember 20.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya