Első fokon 5 év börtönre és több mint egymillió forint pénzbüntetésre ítélték a valótlan szakvéleményeket kiállító orvost

Az ügyben elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2018. szeptember 14-én hozott ítéletet annak az orvosnak és 85 társának a büntetőügyében, akik a nem jogerős ítélet szerint az orvos által kiállított valótlan tartalmú szakvélemények felhasználásával jogosulatlanul jutottak hozzá a súlyos egészségkárosodott személyek után járó költségvetési támogatáshoz.

A bíróság a valótlan tartalmú szakvéleményeket tömeges számban kiállító orvost 40 rendbeli bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, 7 rendbeli hivatali vesztegetés és 1429 rendbeli közokirathamisítás bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 1.200.000 Ft pénzbüntetésre ítélte, emellett a közügyektől 5, míg az orvosi foglalkozás gyakorlásától 10 évre eltiltotta.

Az ügy II. rendű vádlottját, aki amellett, hogy az orvos által kiállított valótlan tartalmú szakvélemény felhasználásával maga is jogosulatlanul vett fel költségvetési támogatást, „ügyfeleket” is hozott az orvosnak, 15 rendbeli, részben bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás és 66 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől.

A többi vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést vagy pénzbüntetést szabott ki, vagy megrovást alkalmazott a bíróság.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész 3 napot tartott fenn, annak eldöntésére, hogy kíván-e fellebbezni. Az ítélethirdetésen jelenlévő vádlottak többsége azonban fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Szolnok, 2018. szeptember 14.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya