Próbára bocsátották az ittasan verekedő fiatalt

A Szolnoki Járásbíróság jogerősen próbára bocsátotta azt a büntetlen előéletű fiatalembert, aki az idén augusztusban, Tiszavárkonyban tartott Falunap rendezvényt követően, a színpad előtt, előbb csak szidalmazott, majd meg is ütött egy másik férfit.

Az eset 2018. augusztus 11-én hajnalban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszavárkonyban történt. A másfélezer fős községben falunapot tartottak, ami hajnali kettő órakor befejeződött. Néhány fiatal azonban a színpad környékén maradt. Köztük volt a vádlott is, aki már korábban konfliktusba került a szintén ittas másik férfival, akihez félórával a rendezvényt követően odament, szidalmazni kezdte, majd ököllel arcon ütötte. A férfi 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett. Az őt bántalmazó fiatal indokolatlanul agresszív magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást keltsen. 

A Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A Szolnoki Járásbíróság 2018. augusztus 24-én hozott ítéletet az ügyben. A büntetlen előéletű fiatalt garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 2 évre próbára bocsátotta. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja. Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el, vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekménye miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki vele szemben. Ha azonban a próbaidő tartama alatt nem követ el újabb bűncselekményt, és más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt sem ítélik el, a próbaidő leteltével jelen bűncselekmény miatti büntethetősége megszűnik.

 

Szolnok, 2018. szeptember 7.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya