Biztosítékként ajánlotta fel a bérelt munkagépet, hogy pénzhez jusson

A Szolnoki Járásbíróság csaknem két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a büntetlen előéletű férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint egy bérelt munkagépet biztosítékul ajánlva vett rá egy másik férfit arra, hogy összesen több mint 2 millió Ft kölcsönt adjon neki, annak ellenére, hogy a pénz visszafizetésére már a kölcsönszerződések megkötésekor sem volt reális lehetősége. A kölcsönt végül nem is fizette vissza. A megtévesztett hitelező ezért feljelentéssel élt vele szemben.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, csalást követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz. Ahogyan bűncselekmény a sikkasztás is, melynek elkövetője a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik.

Az ügyben 2018. február 6-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2018. szeptember 3-án hozott ítéletet. A férfit nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás és nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év 10 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Egyúttal kötelezte a megtévesztés útján szerzett 2.100.000 Ft kölcsönösszeg visszafizetésére.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Szolnok, 2018. szeptember 7.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya