Hat évre súlyosították a mentőápolót bántalmazó, buszmegállóban verekedő és benzinkúton fojtogató férfi fegyházbüntetését

A közelmúltban másodfokon jogerősen lezárult annak a középkorú férfinak a büntetőügye, aki alig három hónap leforgása alatt három embert, köztük egy mentőápolót és egy nőt is bántalmazott. A férfival szemben elsőfokon kiszabott büntetést a másodfokú bíróság csaknem kétszeresére súlyosította.

Az első eset 2014. június 21-én, Karcagon történt. A férfit este hat óra körül rendőri intézkedés alá vonták, mert ittas volt és erőszakosan viselkedett. Az eljáró rendőr úgy ítélte meg, hogy orvosi segítségre szorul, ezért mentőt hívott hozzá, hogy a helyi kórházba szállíttassa. A mentőautó megérkezett, és utasaival útnak is indult, az ittas férfi azonban menet közben ki akart ugrani a járműből. Az ápoló ezt megakadályozta, amiért a dühös férfi ököllel arcon ütötte. Ismét meg akarta ütni, de a rendőr hátulról lefogta és az ápolóval a betegágyra fektették. A férfi azonban nem hagyta magát, kitépte a helyéről a mentőautó rádiókészülékének zsinórját, és folyamatosan rugdosott, de sem a járőrt, sem a mentőápolót nem találta el. Időközben a mentő megérkezett a kórházhoz, ahol a járőr, az ápoló, és a kollégája segítségére siető mentőgépkocsivezető közösen megbilincselte, majd a sürgősségi osztályra szállította a dühöngő férfit.

A második eset egy hónappal később, 2014. augusztus 6-án Kenderesen történt. A férfi délután egy óra körül az egyik buszmegállóban összeszólalkozott egy másik férfival, aki kerékpáron arra közlekedett. Előbb csak kiabált vele, majd ököllel arcon ütötte, az ütéstől a földre eső férfiba kétszer belerúgott, majd hozzávágta a kerékpárját.

A harmadik eset néhány héttel később, 2014. augusztus 29-én este nyolc óra körül Karcag lakott területén kívül, a 4. számú főút egyik benzinkútjának kivezető útján történt. A férfi tüzet kért az itt gyalogosan várakozó hölgytől, aki átadta neki öngyújtóját. A férfi azonban az öngyújtó helyett a nő karját ragadta meg, az út melletti erdősávba lökte, ahol erőfölényét kihasználva a földre kényszerítette és ököllel ütlegelni kezdte. A nő segítségért kiáltott, ezért a férfi fojtogatni kezdte, és azt mondta neki, „ha kiabálsz, meghalsz”. Szerencsére azonban ketten is meghallották a segélykiáltást, amit a férfi észrevett, és elmenekült.

Az áldozatok mindegyike 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett. A férfi magatartásával azonban a könnyű testi sértés mellett más bűncselekményeket is elkövetett. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a mentőápoló közfeladatot ellátó személy. Aki jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy ahogyan az jelen esetben is történt, eljárása alatt, illetve emiatt bántalmazza, bűncselekményt, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el. Aki nyilvános helyen pl. buszmegállóban verekszik, olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ami szintén bűncselekmény, garázdaság. Ahogyan bűncselekmény a személyi szabadság megsértése is, amit az követ el, aki mást a személyi szabadságától megfoszt.

Az ügyben 2015. február 9-én emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség. A Karcagi Járásbíróság pedig 2016. december 1-jén hozott elsőfokú ítéletet, melyben a többszörösen büntetett előéletű férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és személyi szabadság megsértése bűntettében, mint erőszakos többszörös visszaesőt, garázdaság és 3 rendbeli könnyű testi sértés vétségében pedig mint többszörös visszaesőt mondta ki bűnösnek, amiért 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a kiszabott büntetés lényeges súlyosítása, míg a vádlott és védője annak enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrégiben jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2018. május 15-én meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a férfival szemben kiszabott büntetést azonban túlságosan enyhének, ezért az ügyészi fellebbezésnek helyt adva, a férfival szemben kiszabott fegyházbüntetést csaknem duplájára, 3 év 6 hónapról 6 évre, míg a közügyektől eltiltás tartamát 4 évről 7 évre felemelte.

 

Szolnok, 2018. május 28.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya