Első fokon öt év börtönre ítélték a férjet, aki nem hívott időben orvost eszméletlen feleségéhez

A Szolnoki Törvényszék védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a büntetlen előéletű középkorú férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint agyvérzést elszenvedő, eszméletlen feleségéhez kiskorú gyermeke többszöri, elkeseredett kérése ellenére csak egy nappal később hívott orvost.

Az eset 2013 októberében egy szolnoki házaspárral történt, akiknek kapcsolata a történtek idejére megromlott, és noha kezet sohasem emeltek egymásra, gyakoriak voltak közöttük a veszekedések. Egy szombati napon a kora délutáni órákban a hölgy erős fejfájásra panaszkodott és lefeküdt aludni. Mivel még az esti órákban sem ébredt fel, a férj megpróbálta felébreszteni, ami nem sikerült. Ennek ellenére a mentőket csak másnap, ebéd után értesítette, pedig a gyermekük, aki mindvégig jelen volt, többször kérte erre az apját. A kiérkező mentők az asszonyt agyvérzéssel szállították a kórházba. Életben maradt, de jobb oldala lebénult, és beszédkészsége, valamint beszédértése is károsodott.

Az ügyben 2015. október 12-én emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A Szolnoki Törvényszék pedig 10 tárgyalási napot követően a napokban, 2018. május 28-án hozott elsőfokú ítéletet. A férfit védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 5 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság indokolásában rámutatott, hogy a férfi felismerte, hogy azzal, hogy nem hív orvost, felesége életét kockáztatja, mégis közömbös maradt és belenyugodott abba, hogy az asszony meghalhat. Így a jog nyelvén az eshetőleges szándéka kiterjedt arra, hogy mulasztásával az eszméletlen, azaz védekezésre képtelen felesége halálát okozhatja, aminek elmaradása csupán a véletlenen múlt.

A bíróság kiemelte, hogy ha a férfi nem a feleségével, hanem egy hasonló állapotban lévő idegen személlyel szemben tanúsított volna hasonló magatartást, cselekménye nem az emberölés minősített esete kísérletének, hanem segítségnyújtás elmulasztásának minősülne. A férfinak azonban, mint az érintett házastársának a segítségnyújtási kötelezettség minden ember irányában fennálló általános erkölcsi parancsán túl, a történtek idején hatályos családjogi törvény rendelkezései alapján kötelessége lett volna támogatni feleségét, és ennek megfelelően azonnal orvost hívni az eszméletlen asszonyhoz. Ezen jogszabályban rögzített speciális többletkötelezettség elmulasztása miatt minősül tette a segítségnyújtás elmulasztásánál jóval súlyosabban büntetendő minősített emberölés kísérletének.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban felmentéséért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Szolnok, 2018. május 29.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya