Börtönbüntetésre ítélték a környezetszennyezőt

A Szolnoki Törvényszék nemrég meghozott ítéletével környezetkárosítás bűntette miatt fél év börtönbüntetésre ítélte azt a büntetett előéletű férfit, aki a háza udvarán, engedély és a bontáshoz szükséges feltételek nélkül, úgy végzete el egy személygépkocsi bontását, hogy a szennyezett alkatrészeket a gyepre pakolta, melynek következtében annyi szennyező anyag szivárgott a földbe, hogy az érintett területen a talaj szennyezettsége a határértéket többszörösen meghaladta.

Az eset 2015. augusztus 22-én, Szolnokon történt. A huszonéves fiatalember a háza udvarán, a gyepen végezte a bontást, melynek során az oldalára fektetett személygépkocsi szennyezett alkatrészeit közvetlenül a fűre rakta. Magatartása eredményeként jelentős mennyiségű szennyező anyag jutott a talajba, melynek alifás szénhidrogén-koncentrációja az érintett területen a megengedett határérték százszorosára, benzol és alkil benzol-koncentrációja pedig a határérték tizenötszeresére emelkedett, ami kizárólag talajcserével vagy egyéb ártalmatlanítási eljárással szüntethető meg.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, környezetkárosítást követ el számos más eset mellett az, aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota csak beavatkozással állítható helyre.

Az ügyben 2016. október 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2017. március 13-án hozott elsőfokú ítéletet, melyben a férfit, aki állt már bíróság előtt, környezetkárosítás bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyben nemrég született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. május 8-án meghozott ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak, a talaj eredeti állapotát időközben önként helyreállíttató férfival szemben kiszabott börtönbüntetést azonban eltúlzottnak találta, ezért annak tartamát a felére, 1 évről 6 hónapra leszállította.

 

Szolnok, 2018. május 29.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya