Véletlenül lökte meg a tizenéves fiút, kis híján megkéselték érte

A Szolnoki Járásbíróság nemrég hozott ítéletet az egyik szolnoki szórakozóhelyen tavaly májusban történt, kis híján késelésbe torkolló verekedés ügyében. Az elkövetőket, egy huszonéves fiút elsőfokon közérdekű munkára ítélték, míg fiatalkorú társát jogerősen próbára bocsátották.

Az eset 2017. május 21-én hajnali fél kettő körül az egyik Szolnok belvárosában található, a fiatalok körében közkedvelt szórakozóhelyen történt. A kocsmában italozó egyik vendég véletlenül meglökte a fiatalabb vádlottat, aki zokon vette ezt, és veszekedni kezdtek egymással, majd úgy döntöttek kimennek a sörözőből és az utcán rendezik nézeteltérésüket.

Itt tovább civakodtak, ami több érdeklődőt is oda vonzott. A fiatalabb vádlott megelégelte a vitát, és megütötte a haragosát, de a veszekedést szemlélők elrántották tőle. Ekkor azonban az idősebb vádlott, hogy barátja mellett kiálljon, odament társa haragosához, és ő is veszekedni kezdett vele, majd megragadta a torkát és a ruházatát, és ököllel fejen ütötte, majd ellökte magától, amitől az az útpadkában megbotlott és elesett. Támadója ekkor elővett egy 7,7 cm hosszú pengéjű bicskát, kinyitotta és fenyegetően a földön fekvő fiatalember felé tartotta. A nézelődők azonban elrántották tőle, aminek hatására eltette a zsebkést.

A fiatalabb vádlott nem látta, hogy a barátjánál kés van, de azt igen, hogy a haragosa még mindig a földön fekszik. Rátámadt, belerúgott a felsőtestébe és egyszer meg is ütötte. Ekkor lépett támadásba ismét az idősebb vádlott, újra elővette a zsebkést és fenyegetően maga elé tartotta. Időközben azonban a nézelődők megelégelték a történteket és rendőrt hívtak. Mikor az idősebb vádlott ezt meghallotta, eltette a bicskát.

A fiatalember a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett, de emiatt nem kérte támadói felelősségre vonását.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha azt felfegyverkezve követik el, azaz az elkövető az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt (pl. kést) tart magánál.

Az ügyben 2018. február 16-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig alig két hónappal később, 2018. április 27-én hozott ítéletet. A fiatalabb vádlottat, akinek nem volt tudomása arról, hogy a cselekmény elkövetésekor társa kést tartott magánál, társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Idősebb társát, aki nem csupán verekedett, de késsel is fenyegetőzött, társtettesként, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 180 óra fizikai munkakörben ledolgozandó közérdekű munkára ítélte.

A fiatalabb vádlott vonatkozásában az ítélet a kihirdetésekor jogerőre emelkedett, az idősebb vádlott vonatkozásában azonban az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Szolnok, 2018. május 17.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya