Megszegte a házi őrizet szabályait, előzetes letartóztatásba került

A Szolnoki Járásbíróság 2018. május 3-án egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a korábban házi őrizetben lévő huszonéves fiatalembernek, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2018. április 21-én délután fél hat körül levágta a házi őrizet biztosítása érdekében a rendőrség által a bokáján elhelyezett elektronikus nyomkövető eszközt, ún. lábbilincset, majd elhagyta a házi őrizet helyeként kijelölt házát és ismeretlen helyre távozott.

A megalapozott gyanú szerint a férfi fenti cselekményével fogolyszökést követett el.

A hatályos jogszabályok szerint fogolyszökést követ el és 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki abból a célból, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás alól kivonja magát, a házi őrizet tartama alatt a kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a kényszerintézkedés szabályainak megszegésével elhagyja.

Az előzetes letartóztatás elrendelése nem elítélés, csupán a gyanúsított személyi szabadságának ideiglenes bírói elvonása, amit a bíróság jelen esetben azért látott indokoltnak, hogy a gyanúsítottat megakadályozza abban, hogy elszökjék, illetőleg elrejtőzzék a hatóságok elől, illetőleg újabb bűncselekményt kövessen el.

A végzés nem jogerős. A gyanúsított fellebbezést jelentett be, így a kérdésben, az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék dönt majd. A fiatalember azonban a törvényszék döntésééig mindenképpen előzetes letartóztatásban marad, mert a végzés fellebbezésre tekintet nélkül előzetesen végrehajtható.

 

Szolnok, 2018. május 3.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya