Egy balszerencsés ütés, első fokon 5 év börtönbüntetés

Az ügyben elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék halált okozó testi sértés bűntette miatt 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint tavaly nyáron egy tiszaföldvári söröző előtt ököllel arcon ütött egy másik férfit, aki az ütéstől hanyatt esett, a tarkóját a járdába ütötte és többé nem tért magához.

Az eset a 2017. július 14-éről 15-ére virradó éjszakán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaföldvár egyik sörözőjében történt. A szórakozóhelyen fiatalok italoztak. A zenét zenegép szolgáltatta, melynek repertoárjából a kocsma vendégei a készülékbe pénzt dobva választották ki az általuk meghallgatni kívánt dalokat.

Az egyik hölgynek, a későbbi áldozat élettársának nem tetszett a wurlitzerből szóló zene, és úgy fejezte ki nem tetszését, hogy újra és újra kihúzta a konnektorból a készüléket. Viselkedésén felháborodtak azok a vendégek, akik fizettek, hogy hallhassák az általuk kért dalokat, és rövidesen veszekedés, lökdösődés alakult ki a kocsmában.

A söröző kiszolgálója, hogy megelőzze a nagyobb bajt, kiküldte a nőt és a párját, a későbbi sértettet a sörözőből. Az egyik felháborodott vendég, a későbbi vádlott azonban utánuk ment. Előbb lerántotta magáról a pólót, majd a hölgy élettársához lépett, és egyszer, jobb kézzel, ököllel arcon ütötte. Az ütéstől a férfi hanyatt esett, tarkóját tompítás nélkül a járdába ütötte és elvesztette eszméletét. Többé nem tért magához. Azt hitték az italtól alszik, így csak reggel hívtak hozzá mentőt.

A kórházban azonban kiderült, hogy koponyatörést és agysérülést szenvedett. Kórházi ápolása során fenti sérülései szövődményeként súlyos légcső-, hörgő- és tüdőgyulladása alakult ki, amibe a történteket követő tizedik napon belehalt.

Az ügyben 2017. december 27-én emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A Szolnoki Törvényszék pedig a közelmúltban, 2018. április 21-én hozott ítéletet. A férfit, aki állt már bíróság előtt, halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette ugyan az ítéletet, a vádlott és védője azonban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

 

Szolnok, 2018. május 2.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya