Próbára bocsátották a hajráncigáló, verekedő, gázsprayző nőt

A Jászberényi Járásbíróság garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt 2 évre próbára bocsátotta azt a harmincas évei végén járó büntetlen előéletű nőt, aki tavaly tavasszal két családi vitáját is az utcán randalírozva próbált meg rendezni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászapátin.

Előbb 2017. március 21-én délután fél négy körül az unokaöccsének segített elköltözni a volt barátnőjével közös albérletéből, amikor az utcán előbb hangosan szidalmazta, majd a hajánál fogva megrángatta és többször megütötte a fiú volt párját, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

Két héttel később, 2017. április 5-én este hét körül pedig saját korábbi élettárásával „kapott hajba” annak új párja miatt. Előbb szidalmazta, majd egy gázsprayvel arcon fújta a férfit.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, garázdaságot követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Ahogyan bűncselekmény, könnyű testi sértés, ha valaki másnak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okoz.

Az ügyben tavaly októberben emelt vádat az ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig a napokban, 2018. április 17-én hozott jogerős ítéletet: a büntetlen előéletű nőt folytatólagosan elkövetett garázdaság és könnyű testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 2 évi próbaidőre próbára bocsátotta.

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja. Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekménye miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki vele szemben. Ha azonban a próbaidő tartama alatt nem követ el újabb bűncselekményt, és más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt sem ítélik el, a próbaidő leteltével jelen bűncselekmény miatti büntethetősége megszűnik.

 

Szolnok, 2018. április 19.

a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya