Férje védelmében tett hamis tanúvallomást egy asszony

A Szolnoki Törvényszék lényegét tekintve helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét melyben hamis tanúzás bűntette miatt 250 óra közérdekű munkára ítélte azt a középkorú, büntetlen előéletű asszonyt, aki azért, hogy férje büntetőügyében kedvező döntés születhessen valótlan tanúvallomást tett a bíróságon.

A család 2004 nyarán egy horvátországi nyaralásból, kocsival tartott hazafelé, a férj vezetett, az asszony a jobb első ülésen utazott. Már a 4-es számú főúton jártak, amikor a férfi egy pillanatra elaludt vezetés közben, az autóval a jobb oldali útpadkára lehaladt, majd megijedt és erőteljesen balra kormányzott, amitől az autó áttért az úttest baloldalára, lehaladt a baloldali útpadkára és felborult. Az asszony a balesetben maradandó fogyatékosságot szenvedett. Férjével szemben büntetőeljárás indult, és a Szolnoki Városi Bíróság 2006 decemberében jogerős ítéletében maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 125.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A férfi 2013 októberében perújítási kérelmet nyújtott be a jogerős ítélet ellen, melyet neje azon új tanúvallomására alapított, hogy amikor a 4-es számú főúton haladtak, arra lett figyelmes, hogy a férje azt mondja „Nézd már ezt a hülyét, nekem jön!”, de nem látott semmit. Az asszony vallomása azonban valótlan volt, a balesetet megelőzően ugyanis a gépkocsi jobb első ülésén aludt.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, hamis tanúzást követ el a tanú, aki hatóság előtt, az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja. Amennyiben a hamis tanúzást büntetőügyben követik el, a törvény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az ügyben 2017. február 24-én hozott ítéletet a Szolnoki Járásbíróság, a büntetlen előéletű asszonyt büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 250 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. április 6-án meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. április 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya