Súlyosították a kártyaadóssága miatt munkáltatója széfjét megfúró biztonsági őr büntetését

A napokban született jogerős ítélet annak a biztonsági őrnek az ügyében, aki tavaly augusztusban egy jászladányi telephelyen, ahelyett, hogy őrizte volna megbízója értékeit, egy flexszel szétvágta és kiürítette annak széfjét csaknem 350.000 Ft készpénzt zsákmányolva tőle, amiből kártyaadósságát kívánta rendezni.

Az eset 2017. augusztus 13-án éjjel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászladányon történt. A negyvenes éveiben járó büntetlen előéletű férfi biztonsági őrként dolgozott az egyik megyei cég telephelyén. Többszázezres kártyaadósságot halmozott fel, ezért úgy döntött, pénzt próbál szerezni. Éjfél körül bement a cég irodaépületébe, körbenézett és az egyik szekrényben megtalálta a cég széfjét. Nem tudta kinyitni, ezért kiment a karbantartói helyiségbe, magához vett egy flexet, visszament és szétvágta. A pénzkazettában 343.745 Ft készpénzt talált, ami fedezte kártyaadósságát. Eltette, majd munkaideje végeztével elhagyta a telephelyet.  

Az ügyben tavaly szeptemberben emelt vádat az ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig egy héttel a vádemelést követően, 2017. szeptember 12-én hozott ítéletet. A büntetlen előéletű férfit kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős ítélet. A Szolnoki Törvényszék 2018. március 20-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a kiszabott büntetést azonban túlságosan enyhének, ezért a felfüggesztett börtönbüntetés tartamát 6 hónapról 10 hónapra felemelte, és a férfit 5 évre eltiltotta a biztonsági őri foglalkozás gyakorlásától is.

 

Szolnok, 2018. április 4.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya