Felfüggesztett börtönre ítélték elsőfokon a vízelvezetőárok felett olajcserét végző férfit

A Szolnoki Járásbíróság a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év felfüggesztett börtönre ítélte azt a húszas éveiben járó fiatalembert, aki a nem jogerős ítélet szerint tavaly márciusban kocsijával egy vízelvezető árok fölé állva, úgy cserélt olajat autójában, hogy a fáradt olaj egy része a vízelvezetőárokba folyt.

Az eset 2017. március 9-én délután három óra körül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőtelken történt. A fiatalember olajcserét hajtott végre az autóján, de nem akárhol és nem akárhogyan. A művelet elvégzése céljából a község egyik utcájában kocsijával a ki nem kövezett, földalapú vízelvezetőárok fölé állt, úgy hogy az árok a jármű kerekei között legyen, majd megkezdte leereszteni a 4-5 liter fáradt olajat. Flakonokat készített maga mellé, és arra törekedett, hogy a fáradtolaj azokba folyjék, de így is közel fél négyzetméteren beszennyezte a földet, a szomszédos járdát és villanyoszlopot egyaránt.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését követi el, aki engedély nélkül hulladékgazdálkodási tevékenységet végez. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha azt veszélyes hulladékra pl. fáradt olajra, illetőleg azzal szennyezett flakonokra követik el.

Az ügyben 2018. január 10-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig két hónappal később, 2018. március 6-án hozott ítéletet: a büntetlen előéletű fiatalembert a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette, a vádlott védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

 

Szolnok, 2018. március 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya