Három éven át nem fizetett gyermektartásdíjat, kilenc hónap felfüggesztett fogházra ítélték

A Jászberényi Járásbíróság tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 9 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a negyvenes éveiben járó büntetlen előéletű férfit, aki a kiskorú gyermekei javára, a bíróság jogerős végzésével jóváhagyott egyezségben megállapított gyermektartásdíj-fizetési kötelezettségét három éven át önhibájából nem teljesítette, több mint másfélmillió forintos gyermektartásdíj-hátralékot felhalmozva. Az ítélet jogerős.

Talán kevesen tudják, de a hatályos jogszabályok szerint, aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, nem csupán morálisan elítélendően cselekszik, de bűncselekményt is elkövet: a tartási kötelezettség elmulasztását, amit a törvény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A férfit két kiskorú gyermeke után havi 23.000-23.000 Ft gyermektartásdíj megfizetésére kötelezte a bíróság. Állt már bíróság előtt tartási kötelezettség elmulasztása miatt, akkor kétévi mulasztása miatt próbára bocsátották. A bíróság nevelő szándékú intézkedése azonban nem érte el a célját, ugyanis újabb egy évig önhibájából, azaz annak ellenére nem fizetett tartásdíjat, hogy erre vagyoni-jövedelmi viszonyai alapján lehetősége lett volna. Három év alatt 1.656.000 Ft tartásdíj-tartozást halmozott fel.

A gyermekek édesanyja ezt megelégelve feljelentette a férfit, aki ellen 2017. június 23-án emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig a napokban, 2018. március 5-én hozott jogerős ítéletet az ügyben: a büntetlen előéletű férfit tartási kötelezettség elmulasztásának vétsége miatt 9 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, és a próbaidő tartamára pártfogó felügyeletét rendelte el.

 

Szolnok, 2018. március 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya