Pénzbüntetésre ítélték az ittas motorcsónakost

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Tiszafüredi Járásbíróság azon ítéletét melyben ittas járművetés vétsége miatt 150.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azt a negyvenes éveiben járó férfit, aki tavaly ősszel Tiszaderzsnél enyhe fokban ittasan vezette 6 lóerős motorral meghajtott csónakját a Tiszán.

Az eset 2017. október 7-én délután fél öt körül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzs község külterületén, a Tisza-folyó 415. folyamkilométerénél történt. A férfi, aki kezdettől elismerte bűnösségét, vallomásában elmondta, hogy csupán egy-két üveg sört fogyasztott jóval a csónakba szállása előtt és nem érezte magát ittasnak mikor útnak indult. Elmondta az is, hogy nem volt tudomása arról, hogy ilyen kis teljesítményű motorral meghajtott csónakot sem szabad alkoholos befolyásoltság alatt vezetni.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: ittas járművezetést követ el számos más eset mellett az, aki ittas állapotban gépi meghajtású úszólétesítményt vezet.

Az ügyben 2017. október 31-én emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság pedig egy hónapon belül, 2017. november 20-án ítéletet hozott: a férfit ittas járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek, amiért 150.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. február 21-én meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. február 23.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya