Meglopta apját, és még aznap kábítószert szerzett magának, másfél év börtönre ítélték

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben lopás vétsége és kábítószer birtoklásának bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki 2015-ben egy májusi délelőttön betört apja tiszabői házába, majd még aznap Törökszentmiklóson kábítószert szerzett magának.

Az eset 2015. május 14-én, csütörtökön történt. A többszörösen büntetett előéletű férfi délelőtt fél tizenegy körül jelent meg apja tiszabői házánál. A rossz állapotú bejárati ajtót zárva találta, ezért benyomta azt, majd a lakásba bejutva a konyhaasztalon meglátta apja pénztárcáját, amiből kivett 6.000 Ft készpénzt. Mikor délután négyóra körül a rendőrök Törökszentmiklóson igazoltatták, ruházatából közel 2 gramm kábítószernek minősülő zöld színű növényi anyag került elő, amihez a férfi nem sokkal korábban egy ismeretlentől jutott hozzá.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: lopást követ el, aki idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. A cselekmény minősítése az elvett dolog értékétől és az elvétel módjától, helyétől illetőleg körülményeitől függ. A férfi csupán 6.000 Ft készpénzt lopott apjától, a cselekmény mégsem szabálysértés, mert az ajtót benyomva, dolog elleni erőszakkal jutott be a lakásba. Emellett bűncselekményt: a kábítószer birtoklását követi el, számos más eset mellett, aki ahogyan jelen esetben is kábítószert megszerez, illetőleg magánál tart.

Az ügyben 2016. február 16-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2016. november 23-án hozott ítéletet: a férfit szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségében és kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért, mint többszörös visszaesőt 1 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. február 16-án meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéltét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. február 19.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya