Segédmotor-kerékpárt általános iskolából, mobiltelefont alvó betegektől, kézikocsit nyugdíjastól lopott a jászsági férfi, 5 év fegyházra ítélték

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Jászberényi Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság 2 rendbeli lopás vétsége és 2 rendbeli kifosztás bűntette miatt 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt egy harmincas éveiben járó jászárokszállási férfit. A többszörösen büntetett előéletű férfi 2014 őszén a helyi általános iskola udvaráról egy segédmotor-kerékpárt lopott el, 2015 tavaszán, amikor egy betegszállítóban utazott két alvó, mozgásképtelen beteg mobiltelefonját tette el, majd fél évvel később egy helyi családi ház udvaráról vitte el egy nyugdíjas asszony kézikocsiját. Az ítélet jogerős.

A férfi 2014. október 27-én délután hat körül ittas állapotban bement a jászárokszállási Szent Vince utcai Általános Iskola udvarára, ahonnan egy 60.000 Ft értékű segédmotor-kerékpárt vitt el. Néhány hónappal később, amikor 2015. április 1-jén egy betegszállító autóban Budapestről Szolnokra utazott, két mozgásképtelen, beteg, alvó utastársa 21.500 Ft, illetőleg 10.500 Ft értékű telefonját csente el. Fél évvel később pedig, 2015. december 6-án hajnalban egy jászárokszállási családi ház udvarára jutott be a drótkerítést letaposva, ahonnan egy nyugdíjas asszony 8.000 Ft értékű kézikocsiját vitte magával.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: lopást követ el az, aki idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. A cselekmény minősítése az elvett dolog értékétől és az elvétel módjától, helyétől, körülményeitől függ. A segédmotor-kerékpár esetében különleges módról, helyről, illetőleg körülményről nem beszélhetünk. A motor értéke meghaladta az 50 ezer forintos szabálysértési értékhatárt, elvitele ezért bűncselekmény. A jócskán szabálysértési értékhatár alatti kézikocsié viszont kizárólag azért nem szabálysértés, mert dolog elleni erőszakkal jutott be a férfi az idős asszony udvarára.   Szintén bűncselekményt: kifosztást követ el számos más eset mellett az, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett védekezésre képtelen, így ahogyan a betegszállítóban történt, alvó személytől vesz el.

Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság járt el elsőfokon. A 2016. október 5-én meghozott elsőfokú ítéletben a férfit kisebb értékre elkövetett lopás vétsége, szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége és 2 rendbeli kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, és mint többszörös visszaesőt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős ítélet. A Szolnoki Törvényszék 2018. február 9-én meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018, február 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya