Megölelte, megemelte, közben a telefont és a készpénzt a zsebből elemelte

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben 2 rendbeli lopás vétsége miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a többszörösen büntetett előéletű harmincas éveiben járó férfit, aki 2015 novemberében 15.000 Ft készpénzt, 2016 januárjában pedig egy okostelefont lopott zsebtolvajlás módszerével Szolnokon.

A vádlott 2015. november 28-án este tizenegy körül az egyik szolnoki dohánybolt előtt az utcán játékból megemelt egy másik férfit, azzal az ürüggyel, hogy testsúlyát lemérje, és közben kivett 15.000 Ft készpénzt a férfi farzsebéből.  Két hónnappal később pedig 2016. január 29-én éjjel egy körül az egyik szolnoki kereszteződésnél az utcán elkérte egy ittas férfi okostelefonját, hogy valakit felhívjon, a hívás után visszaadta a készüléket, majd hálája jeléül megölelte a férfit, miközben kabátja zsebéből elcsente a telefont.

Az alkalmazott módszer mindkét esetben azonos: az elvett dolgok a sértettek közvetlen őrizetében voltak és az elvétel során a tettes észrevétlenségre törekedett. A metódust a büntetőjog zsebtolvajlásként nevesíti.

Az ügyben 2016. március 17-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2016. november 22-én hozott ítéletet: a férfit, mint többszörös visszaesőt 2 rendbeli szabálysértési értékre, zsebtolvajlás útján elkövetett lopás vétsége miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. február 9-én az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. február 16.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya