A testvére nevére szóló lejárt hatósági igazolvánnyal bliccelt a buszon, próbára bocsátották

A Szolnoki Járásbíróság közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek, és 1 évre próbára bocsátotta azt a büntetlen előéletű tinédzsert, aki tavaly márciusban jegy nélkül utazott Szolnokon, az egyik helyi járatú autóbuszon, majd amikor az ellenőr a jegyét, illetőleg bérletét kérte, a testvére nevére kiállított valódi, de már évek óta hatálytalan, ingyenes utazásra jogosító hatósági igazolványt mutatott fel. Az ítélet jogerős.

Az eset 2017. március 7-én délelőtt fél tizenegy körül Szolnokon, a 24-es számú helyi járatú autóbuszon történt. A fiatal nő jegy nélkül utazott, de nála volt a Magyar Államkincstár által a testvére nevére kiállított, helyi járatú buszon ingyenes utazásra jogosító hatósági igazolvány, és amikor az ellenőr a jegyét, illetőleg bérletét kérte, ezt adta át.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: közokirat-hamisítást követ el, aki hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja, aki közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, de az is, aki hamis, hamisított, vagy ahogyan jelen esetben is történt, más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál.

Az ügyben 2018. január 31-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig egy héttel később, a napokban, 2018. február 7-én hozott jogerős ítéletet: a büntetlen előéletű fiatal nőt közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátotta.

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja. Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el, vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekménye miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki vele szemben. Ha azonban a próbaidő tartama alatt nem követ el újabb bűncselekményt, és más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt sem ítélik el, a próbaidő leteltével jelen bűncselekmény miatti büntethetősége megszűnik.

 

Szolnok, 2018. február 14.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya