Védett állattetemeket tartottak, több százezres pénzbüntetésüket a Kúria is helyénvalónak találta

A Kúria hatályában fenntartotta a Szolnoki Járásbíróság, korábban a Szolnoki Törvényszék által is helybenhagyott azon ítéletét, melyben a bíróság természetkárosítás bűntette miatt több százezer forintos pénzbüntetésre ítélte azt a két büntetlen előéletű hivatásos vadászt, akik védett állattetemeket tartottak engedély nélkül.

A férfiak 2013 szeptemberében Tiszavárkony külterületén egy nejlonzsákban maguknál tartották egy idegméreggel megölt parlagi sas tetemét, az idősebb férfi otthonában pedig emellett 2014 februárjában egy jégmadár, egy búbos banka és egy meggyvágó preparátumot, egy fagyasztott mezei veréb tetemet, és egy mocsári teknős páncélt foglaltak le a nyomozók.

A hatályos jogszabályok szerint a parlagi sas fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 1 millió Ft, míg a jégmadár, a búbos banka, a meggyvágó, a mezei veréb és a mocsári teknős védett fajnak minősül, utóbbiak természetvédelmi értéke együttesen 200.000 Ft.

Talán kevesen tudják, de ezen állatok teteme azonos jogi védelmet élvez az élő példányokéval, azokat tartani kizárólag engedély birtokában szabad. Bűncselekményt: természetkárosítást követ el az, aki fokozottan védett, vagy védett fajnak minősülő élő szervezet egyedét jogellenesen megszerzi, illetve tartja.

Az ügyben 2014. augusztus 26-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 2015. november 4-én hozott ítéletet: a fiatalabb vadászt társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette miatt 500.000 Ft, míg idősebb társát társtettesként elkövetett természetkárosítás és természetkárosítás bűntette miatt 600.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőjük felmentésért jelentettek be fellebbezést, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódott. A törvényszék 2016. december 8-án az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta, ezzel a büntetőügy jogerősen lezárult.

A fiatalabb vádlott és idősebb társának védője azonban a legfőbb bírói fórumhoz fordult jogorvoslatért. A Kúria 2017. december 12-én meghozott, aznap jogerős döntésében az első és a másodfokú bíróság határozatát is törvényesnek és megalapozottnak találta, és hatályában fenntartotta azokat.

 

Szolnok, 2018. február 8.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya