Egy nap, két bűncselekmény, három év börtön és négy év közügyektől eltiltás

A Szolnoki Törvényszék napokban meghozott másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a harmincas éveiben járó férfinak a büntetőügye, aki egy 2015. augusztusi napon előbb egy helyi járatú autóbuszon üvöltözött ittasan utastársaival, a vezetőfülke ajtaját rángatta és a buszsofőrt sörösüveggel dobta meg, majd az utcán szembetalálkozott haragosával, akit egy vastag faággal bántalmazott. A bíróság a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet jogerős.

Az eset 2015. augusztus 7-én Szolnokon történt. A férfi már délelőtt 10 óra körül ittas volt, és egy félig teli sörösüveggel a kezében a 24/A jelzésű buszon utazott, ahol előbb összevitatkozott utastársaival, és hangosan kiabálni kezdett velük, majd amikor a soron következő megállóban a buszsofőr felszólította, hogy szálljon le, a vezetőfülke ajtaját kezdte rángatni, amikor pedig végül mégis leszállt, a sörösüveget a buszsofőrnek hajította, akit a karján talált el, de a sofőr nem sérült meg.

A nap azonban nem ért véget. A változatlanul ittas férfi útja az egyik szolnoki utcán át vezetett, ahol  fél 12 körül szembe találkozott az egyik haragosával. Úgy döntött megveri, ezért a földről felvett egy félméter hosszú és 5 cm vastag faágat, amivel három alkalommal olyan erővel ütötte meg a fiút, hogy a faág kettétört a fején, de csak könnyebb horzsolásos, zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A hatályos jogszabályok szerint a buszsofőr közfeladatot ellátó személy, és bűncselekményt: közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ kell, aki jogszerű eljárásában erőszakkal akadályozza. Ahogyan bűncselekmény a garázdaság is, amit az követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Utóbbi súlyosabban minősül, ha azt mint jelen esetben is felfegyverkezve követik el, azaz az elkövető az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.

Az ügyben 2016. június 2-án emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig néhány hónappal később 2016. november 15-én hozott ítéletet: a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Az ügyben a napokban született jogerős ítélet. A Szolnoki Törvényszék 2018. január 30-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak, a kiszabott büntetést azonban eltúlzottnak találta, ezért a börtönbüntetés tartamát 4 év 6 hónapról 3 évre, míg a közügyektől eltiltásét 5 évről 4 évre leszállította.

 

Szolnok, 2018. február 2.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya