Pénzbüntetésre ítélték a szomszédja tyúkjába belerúgó tiszasülyi nyugdíjast

A Szolnoki Törvényszék helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság állatkínzás vétsége miatt 60.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a hatvanas éveiben járó férfit, aki 2015 tavaszán a vele, a történtek idején haragos viszonyban lévő szomszédja tyúkjába olyan erővel rúgott bele, hogy az állat elpusztult. Az ítélet jogerős.

Az eset 2015. április 18-án délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszasülyön történt. A büntetlen előéletű nyugdíjas férfi régóta haragos viszonyban volt szomszédjával, akinek tyúkjai gyakran átrepültek a kerítésen. A férfi aznap megelégelte ezt, és a szomszédból az udvarába átrepülő négy éves, vörösbarna tojó tyúkot egy alkalommal a bal oldalán, olyan erővel rúgta meg, hogy annak bal felkarcsontja eltörött, és többszörös kiterjedt májrepedést szenvedett, melynek következtében a férfi udvarán elpusztult.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: állatkínzást követ el számos más eset mellett az, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, amely alkalmas arra, hogy pusztulását okozza.

Az ügyben 2015. szeptember 25-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság pedig 2016. november 22-én hozott ítéletet: a férfit állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek és 60.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott felmentésért jelentett be fellebbezést.

Az ügyben a napokban született jogerős döntés. A Szolnoki Törvényszék 2018. január 30-án  meghozott másodfokú határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

 

Szolnok, 2018. február 1.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya