Három kutyát tartott méltánytalan körülmények között, csaknem másfél év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték

A Kunszentmártoni Járásbíróság 3 rendbeli állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek, és 1 év 4 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki három kutyát tartott láncon méltánytalan körülmények között cibakházi lakóhelyén.

A férfi a két éves kutyát és a két, alig néhány hónapos kutyakölyköt a ház ablakain lévő rácshoz, illetőleg a bejárati ajtóhoz lánccal kötötte ki. A láncot madzaggal, illetőleg redőnygurtnival rögzítette az állatok nyakára. A kutyáknak rövid volt a lánca, egyiküknek olyannyira, hogy le sem tudott tőle feküdni. A férfi emellett nem itatta, és nem is etette megfelelően az állatokat, és menedéket sem biztosított számukra. A méltánytalan körülmények miatt a kutyák alultápláltak, kiszáradtak voltak és paraziták lepték el őket. Végül 2016 novemberében szállították el őket a férfitól. Ha erre nem került volna sor, a fenti bánásmód rövid időn belül maradandó egészségkárosodásukat okozta volna.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: állatkínzást követ el számos más eset mellett az, aki gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Az ügyben 2017. augusztus 30-án emelt vádat a Kunszentmártoni Járási Ügyészség. A Kunszentmártoni Járásbíróság pedig a napokban, 2018. január 25-én hozott jogerős ítéletet: a férfit 3 rendbeli állatkínzás vétsége miatt 1 év 4 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte.

 

Szolnok, 2018. február 1.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya