Megverte idős hozzátartozója lakóját egy férfi Karcagon, próbára bocsátották

A Karcagi Járásbíróság 2018. január 4-én meghozott, aznap jogerős ítéletével súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek és 1 évre próbára bocsátotta azt a 65 éves férfit, aki 2017. december 5-én délután 13.00 óra körül az egyik karcagi ház kapujában összeszólalkozott az idős hozzátartozója házában szívességből lakó férfival, majd a vita hevében ököllel arcon ütötte, amitől a férfi orrcsontja eltörött.

A büntetlen előéletű vádlottat az egyik idős hozzátartozója kérte meg arra, hogy felügyelje a házát, amíg kórházban van. A ház hátsó lakrészében már évek óta szívességi lakóként élt a férfi, aki aznap

erősen ittas volt és kötekedett a vádlottal, aki elvesztette türelmét és megütötte az ittas férfit, aki 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyben 2018. január 3-án emelt vádat a Karcagi Járási Ügyészség, és a vádlottat bíróság elé állította. Az ügyben a Karcagi Járásbíróság járt el: másnap, 2018. január 4-én meghozott ítéletével a vádlottat súlyos testi sértés bűntette miatt 1 évre próbára bocsátotta. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vette, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

A próbára bocsátás nevelő jellegű intézkedés, melynek alkalmazása esetén a bíróság megállapítja, hogy a vádlott bűncselekményt követett el, de a jogkövetkezményekről való döntést későbbre halasztja. Ha a vádlott a próbaidő tartama alatt újabb bűncselekményt követ el vagy a próbaidő alatt más, korábban elkövetett bűncselekménye miatt is elítélik, a bíróság jelen bűncselekménye miatt is büntetést szab ki vele szemben. Ha azonban a próbaidő tartama alatt nem követ el újabb bűncselekményt, és más, korábban elkövetett bűncselekmény miatt sem ítélik el, a próbaidő leteltével jelen bűncselekmény miatti büntethetősége megszűnik.

 

Szolnok, 2018. január 12.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya