Előzetes letartóztatásba került a bicikliző kisfiú kirablásával gyanúsított fiatalember

A Szolnoki Járásbíróság 2017. december 15-én elrendelte az előzetes letartóztatását annak a fiatal férfinak, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. december 13-án délután 12 óra 45 perc körül az egyik szolnoki utcában megállásra kényszerített egy bicikliző kisfiút, megfogta a kerékpárja kormányát és pénzt követelt tőle, majd látva, hogy a gyermek a követelését visszautasítja, azt kérdezte tőle, hogy „ha megverlek, akkor találok nálad pénzt?”, majd a fiú zsebeit átkutatta, és az abban talált kesztyűvel és 200 Ft készpénzzel távozott. A férfit rablás bűntettével gyanúsítják.

Az előzetes letartóztatás elrendelése nem elítélés, csupán a gyanúsított személyi szabadságának ideiglenes bírói elvonása, amit a bíróság jelen esetben azért látott indokoltnak, hogy a gyanúsítottat megakadályozza abban, hogy elszökjék, illetőleg elrejtőzzék a hatóságok elől, tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, bizonyítékok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítse vagy veszélyeztesse a bizonyítást, illetőleg újabb bűncselekményt kövessen el.

A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az előzetes letartóztatás elrendelése kérdésében a Szolnoki Törvényszék határoz majd. A másodfokú bíróság döntéséig azonban a férfi mindenképpen előzetes letartóztatásban marad, mert a bíróság végzése fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

 

Szolnok, 2017. december 19.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya