A magasabb ügyérkezés és a pandémia ellenére is időszerűen és megalapozottan, szépülő munkakörnyezetben ítélkeztek Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai

Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2022. április 26-án számolt be Jász-Nagykun-Szolnok megye bíráinak és az Országos Bírósági Hivatal Elnökének a törvényszék és az illetékességi területén működő bíróságok előző évi működéséről. A törvényszék dísztárgyalótermében tartott összbírói értekezleten a megye bírái és bírósági vezetői mellett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Csontos Katalin és dr. Rochlitz Zoltán, az Országos Bírói Tanács tagjai, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, valamint dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék, dr. Bagdi Árpád, a Gyulai Törvényszék és dr. Husek Dániel, a Kecskeméti Törvényszék elnöke is részt vett.

 

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszédet tart 2022. április 26-án
a Szolnoki Törvényszék dísztárgyalótermében tartott összbírói értekezleten

 

Az összbírói értekezletet megelőzően Kissné dr. Szabó Judit törvényszéki elnök és dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke közös sajtótájékoztatót tartott, melyen mindketten kiváló eredményekről számoltak be.

 

Sajtótájékoztató a Szolnoki Törvényszéken 2022. április 26-án

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai, ahogyan az elmúlt években, tavaly is kimagasló szakmai színvonalon ítélkeztek. Időszerűségben és megalapozottságban is felülmúlták az országos átlagot, és saját előző évi eredményeiken is javítani tudtak. Tették ezt annak ellenére, hogy csaknem tizedével több ügyük indult tavaly, mint az azt megelőző évben és a pandémia okozta megváltozott körülmények között kellett ítélkezniük. Hatékonyan használták azonban a bírósági távmeghallgatás eszközét, aminek köszönhetően akkor is biztonságosan tudtak tárgyalni, amikor egészségügyi okokból kockázatos lett volna valamennyi résztvevőnek egy tárgyalóteremben tartózkodnia.

Az eredményekhez a munkakörnyezet szépülése is társult. A tavalyi év beruházásainak köszönhetően a Mezőtúri Járásbíróság mellett már a Kunszentmártoni Járásbíróság épülete is teljesen klimatizált, és mindkét épület áramellátását napelemek biztosítják. A Jászberényi Járásbíróság teljeskörű felújítása a dolgozószobák parkettacseréjével, a dísztárgyalótermi székek cseréjével és a dolgozói kerékpártároló felújításával folytatódott. Az egész megyében tovább „fiatalodott” az irodabútor állomány és az informatikai eszközpark. A folyamat nem áll meg. Várhatóan még az idén megkezdődik a Karcagi Járásbíróság komplex felújításának tervezése, és hosszú évek után dinamikus fejlődésnek indulhat a megyeszékhely bírósági épület állománya is.

A Szolnoki Törvényszék a Szolnok, Kossuth út 1. szám alatti épületen jelenleg a Szolnoki Járásbírósággal és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel osztozik, egyes szervezeti egységei emellett a Szolnok, Baross út 1. szám alatti épület V-VI. emeletén működnek. A fenti helyzet azonban néhány éven belül megváltozik. A Szolnoki Járásbíróság ugyanis a jövőben saját, külön épületbe költözik majd. Ebből a célból a magyar állam tavaly megvásárolta a Szolnok, Városmajor út 8. szám alatti irodaházat, melynek bővítése, illetőleg felújítása már előkészítés alatt áll. A Kossuth úti épület bírósági épületrészében így a  jövőben kizárólag a Szolnoki Törvényszék működik majd, ahová - az épület komplex felújítását követően - a jelenleg a Baross úti épületben működő szervezeti egységek is átköltöznek majd, amire remélhetően már nem kell sokat várni. Fontos előrelépés ugyanis, hogy az épület közös tetőcseréjéről és homlokzatfelújításáról már érdemi tárgyalások zajlanak az Országos Bírósági Hivatal és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága között.

A Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya által a Szolnoki Törvényszék 2021. évi eredményeiről készített rövid összefoglalót innen tölthetik le.

 

Szolnok, 2022. április 27.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya