Igazságszolgáltatás Európai Napja Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján Európa-szerte minden év október 25-én ünneplik az Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek célja, hogy az állampolgárok betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás működésébe. Ebből az alkalomból a korábbi évek hagyományait folytatva Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságai 2019. október 21-én, 24-én és 25-én 7 megyei város, 9 iskolájának, több mint félezer diákjának tartottak előadásokat.

Kisújszálláson 2019. október 21-én dr. Szalay Katalin, a Szolnoki Törvényszék tanácselnöke és Deméné dr. Demeter Judit, a Karcagi Járásbíróság bírósági titkára tartott előadást a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda félszáz tanulójának. A diákok megismerkedhettek az egyes jogászi hivatásokkal, a bírósági szervezet felépítésével és feladataival. Tájékoztatást kaptak a munkavállalással kapcsolatos legfontosabb szabályokról. Megtudhatták, melyek a fiatalkorúak által leggyakrabban elkövetett bűncselekmények és szabálysértések, és mire számíthatnak az elkövetők. Az előadásokat követően pedig igazságügyi totó kitöltésével mérhették fel újonnan szerzett tudásukat.

Tiszafüreden 2019. október 24-én dr. Hatvani Emese, a Tiszafüredi Járásbíróság elnöke, dr. Szakács Hajnalka és dr. Kállai-Pál Mercédesz, a járásbíróság bírái és dr. Bárdos Katalin bírósági fogalmazó a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola száz diákjának tartott előadásokat. A fiatalok megtudhatták, mit jelent az igazságszolgáltatás, mi a szerepe a társadalom életében, mit takar a büntető és a polgári igazságszolgáltatás fogalompár, hogyan épül fel a magyar bírósági szervezet, hogyan lehet bíró valaki, és hogyan zajlanak egy bíró hétköznapjai.

 

Igazságügyi előadás a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskolában 2019. október 24-én

 

A rendezvénysorozat fő napján, 2019. október 25-én Szolnokon, Jászberényben, Karcagon, Mezőtúron és Cserkeszőlőn tartottak előadásokat.

Szolnokon dr. Nádor Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája és Kelemen-Nagy Orsolya bírósági ügyintéző a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája harminc diákját fogadta a Szolnoki Törvényszék épületében, akiknek a leggyakoribb bírósági eljárásokról tartottak előadást, és bemutatták a bírósági távmeghallgatást, majd a fiatalok a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönlátogatáson vettek részt.

Ezzel egyidőben dr. Juhász-Mile Réka bírósági titkár a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba látogatott el, ahol az iskola hatvan diákjának az igazságszolgáltatásról, az ebben tevékenykedő jogászi hivatásokról és a bírósági szervezet felépítéséről tartott előadást, majd bemutatta a bíróvá válás folyamatát.

Jászberényben a Lehel Vezér Gimnázium száznegyven diákját látták vendégül a Jászberényi Járásbíróság 1741-ben épült, történelmi emlékhellyé nyilvánított épületének dísztermében, ahol dr. Budai László, a bíróság elnöke és dr. Gedei Hajnalka bíró előadását hallgatták meg a fiatalok. Dr. Budai László előbb az egykoron a Jászkun Kerület székházaként működő épület történetéről mesélt a diákoknak, majd megtörtént eseteken és statisztikai adatokon keresztül mutatta be a Jászságban leggyakrabban előforduló, a fiatalokat leginkább fenyegető bűncselekményeket és az ezek elkövetőivel szemben kiszabható büntetéseket. Dr. Gedei Hajnalka pedig az igazságszolgáltatás általános kérdéseiről, a bíróságok működéséről, a büntetőeljárás során a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokról és a tárgyalótermi viselkedésről beszélt előadásában.

 

Dr. Budai László, a Jászberényi Járásbíróság elnökének előadása 2019. október 25-én
a Jászberényi Járásbíróság dísztárgyalótermében

 

Karcagon a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium hatvan diákját látták vendégül a Karcagi Járásbíróságon, ahol dr. Tárnoki Györgyi bíró és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár előadásait hallgatták meg a fiatalok. Megismerhették a bírósági szervezet felépítését, felhívták a figyelmüket a fiatalkorúak által, illetőleg a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre és szabálysértésekre, megtekinthettek egy bírósági tárgyalótermet, és egy perszimulációs gyakorlat keretében a bíró, az ügyész és a védőügyvéd szerepében is kipróbálhatták magukat.

 

Perszimulációs gyakorlat a Karcagi Járásbíróságon 2019. október 25-én

 

Mezőtúron a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a szakképzési centrum Mezőtúri Szakközépiskolája és Kollégiuma százhúsz diákját látták vendégül a Mezőtúri Járásbíróságon, ahol a fiatalok dr. Juhász Ildikó bíró és dr. Pusztai Andrea bírósági titkár előadásait hallgatták meg. Megtudhatták, mit jelent az igazságszolgáltatás, mi a különbség a büntető és a polgári igazságszolgáltatás között. Megismerhették a bírósági szervezet felépítését és a büntetőeljárás során a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokat, a bírósági közvetítői eljárást, és felhívták a figyelmüket a tanúzási kötelezettségre, és arra, miért elengedhetetlen, hogy akit tanúként idéznek, jelenjen meg a bíróságon.

 

Igazságügyi előadás a Mezőtúri Járásbíróságon 2019. október 25-én

 

Cserkeszőlőn a Petőfi Sándor Általános Iskolában dr. Hugyecz Fernanda, a Kunszentmártoni Járásbíróság bírósági titkára és Mester Petra rendőr őrmester tartott előadást. A bírósági titkár a bíróságok működéséről, a bírósági szervezet felépítéséről, a fiatalkorúak által leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről és szabálysértésekről, valamint a közösségi oldalak veszélyeiről beszélt, míg az őrmester a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság szervezeti felépítését mutatta be, és a kerékpáros és gyalogos közlekedéssel, valamint az értékmegóvással kapcsolatos tudnivalókra hívta fel a diákok figyelmét.

 

Szolnok, 2019. október 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya