Bírósági távmeghallgatásról bíráknak, ügyészeknek és rendőröknek a Szolnoki Törvényszéken

A Szolnoki Törvényszéken 2019. február 22-én, március 1-én és 8-án háromnapos távmeghallgatás oktatást és gyakorlati bemutatót tartottak Jász-Nagykun-Szolnok megye büntetőbírái és bírósági titkárai számára, melyen hallgatóságként több megyei ügyész és rendőr is részt vett.

Az érdeklődők dr. Pócs Teodóra, a törvényszék büntető kollégiumvezetője, dr. Ivanov Dömötör törvényszéki tanácselnök, dr. Nádor Zoltán törvényszéki bíró és Balla-Rigó Ferenc, a törvényszék informatikai osztályvezetőjének előadásából ismerhették meg a korszakalkotó új eljárási megoldás alkalmazásának jogszabályi és technikai hátterét.

Az előadók kiemelték, hogy a távmeghallgatás alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a biztonsági kockázatok, a jövőben ugyanis egy elítéltet a bíróság úgy is kihallgathat, hogy az el sem hagyja a börtön területét. Emellett jelentősen hozzájárul az eljárási költségek csökkentéséhez, és a tanúk helyzetén is könnyít, az ország másik felében vagy külföldön élő tanúnak ugyanis nem kell órákig, akár többszáz kilométert utaznia az őt kihallgatni kívánó bíróságra, elegendő, ha a lakóhelyéhez legközelebbi, a szükséges technikai felszereltséggel rendelkező bíróságra befárad.

Az előadásokon szó esett arról is, hogy a jelenleg a törvényszék két tárgyalótermében kiépített rendszer nem csupán távmeghallgatás tartására, hanem a tárgyalások szöveges jegyzőkönyvezése helyetti kép- és hangfelvétel útján történő rögzítésére is alkalmas, amire a tavaly júliusban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetőséget biztosít. A tárgyalások így történő rögzítése ezért, hasonlóan a lengyel példához idővel a magyar igazságszolgáltatásban is átveheti a hagyományos, gépírásos jegyzőkönyvezés helyét. 

A szakmai napok igazi különlegességét azonban az adta, hogy mindhárom napon élő kapcsolatot hoztak létre a törvényszék két tárgyalóterme között, így a résztvevők maguk is kipróbálhatták az új rendszert, és élőben láthatták annak alkalmazását. 

 

Távmeghallgatási bemutató a Szolnoki Törvényszéken 2019. február 22-én

 

Szolnok, 2019. március 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya