Bírák, ügyészek és ügyvédek tartottak előadást hivatásukról Karcagon

A Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban 2019. január 7-én pályaorientációs napot tartottak, melyen a Nyitott Bíróság Program keretében idén első alkalommal a Karcagi Járásbíróság, a Karcagi Járási Ügyészség és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara is részt vett. Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke, dr. Szabó István bíró és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár a bírói és az igazságügyi alkalmazotti, Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a Karcagi Járási Ügyészség ügyésze az ügyészi, míg dr. Szabó Miklós és dr. Mihály László ügyvédek az ügyvédi hivatást mutatták be az iskola 250 diákjának.

 

Dr. Szabó István bíró előadása a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban
2019. január 7-én

 

„A nemsokára pályaválasztás előtt álló gimnazisták számára fontos, hogy minél több hivatást ismerjenek meg. Sok diák készül jogi pályára, az egyes jogászi hivatásokat azonban nem mindannyian ismerik. Ezért is szerencsés, ha a bíróvá, ügyésszé, illetőleg ügyvéddé válás folyamatáról, a bírák, ügyészek és ügyvédek munkájáról, olyan hús-vér emberek beszélnek nekik, akik maguk is végig járták ezt az utat, és nap mint nap ezen hivatásokat gyakorolják” -  mondta el kérdésünkre dr. Szabó István bíró, a pályaorientációs nap egyik előadója.

„Nagyon sok érdeklődő és okos diákkal találkoztunk, akik korukat meghazudtoló érettséggel kérdeztek minket a munkánkról, így öröm volt hozzájárulni ahhoz, hogy többet tudjanak a bíróságokról, a bírósági szervezetről és a bírói munkáról. Bízom benne, hogy sokan választják majd a jogi pályát és a bírói hivatást” – mondta dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke, aki kollégáival együtt rendszeres előadója a Nyitott Bíróság Programnak.

Az Országos Bírósági Hivatal által 2012-ben meghirdetett Nyitott Bíróság Program célja a fiatalok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint az elkövetővé, illetőleg áldozattá válásuk megelőzése. A Program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont-egyeztetés alapján a bíróság jellemzően büntetőügyekben tartott tárgyalásain vehetnek részt, ún. igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák és bírósági titkárok előadásait hallgathatják meg, perszimuláción vehetnek részt, és azon városokban, ahol működik büntetés-végrehajtási intézet börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.

 

Szolnok, 2019. január 11.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya