Igazságszolgáltatás Európai Napja Jász-Nagykun-Szolnok Megyében

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján Európa-szerte minden év októberében rendezik meg az Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek célja, hogy az állampolgárok betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás működésébe. Ebből az alkalomból Jász-Nagykun-Szolnok Megye bíróságai 2018. október 26-án Jászberényben, Kisújszálláson, Kunszentmártonban, Mezőtúron, Szolnokon és Tiszafüreden nyolc iskola csaknem nyolcszáz diákjának tartottak előadásokat.

Jászberényben a Jászberényi Járásbíróság a helyi Lehel Vezér Gimnázium százhatvan diákját látta vendégül a bíróság 1741-ben épült, történelmi emlékhellyé nyilvánított épületének dísztermében, ahol dr. Budai László, a bíróság büntető ügyszakos bíró elnöke és dr. Gedei Hajnalka polgári ügyszakos járásbírósági bíró előadását hallgatták meg a fiatalok. A járásbíróság elnöke előbb a bírósági épület történelméről mesélt a diákoknak, majd megtörtént eseteken és statisztikai adatokon keresztül mutatta be a Jászságban leggyakrabban előforduló, a diákokat leginkább fenyegető bűncselekményeket, és az ezek elkövetőivel szemben kiszabható büntetéseket. Polgári ügyszakos bíró kollégája pedig az igazságszolgáltatás általános kérdéseiről, a bíróságok működéséről, a bírósági eljárások során a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokról és a tárgyalótermi viselkedésről beszélt előadásában.

 

Dr. Budai László, a Jászberényi Járásbíróság elnökének előadása 2018. október 26-án a Jászberényi Járásbíróság dísztárgyalótermében

 

Kisújszálláson dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság polgári ügyszakos bíró elnöke és Deméné dr. Demeter Judit, a járásbíróság bírósági titkára az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolába látogatott el, ahol az igazságszolgáltatás általános kérdéseiről és a bírósági szervezet felépítéséről tartottak előadást száz fős hallgatóságuknak. Az előadásokat követően a diákok igazságügyi totó keretében adhattak számot frissen megszerzett tudásukról.  

 

Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár elődása 2018. október 26-án az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában

 

Kunszentmártonban dr. Bánó-Kacskovics Virginia, a Kunszentmártoni Járásbíróság büntetőbírája és dr. Hugyecz Fernanda, a járásbíróság bírósági titkára látogatott el a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába, majd a Karcagi Szakképzési Centrum Kunszentmártoni Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolába, ahol a bíróság működéséről, a bírósági szervezet felépítéséről, a bírósági tárgyalásokon való megjelenési kötelezettségről, a helyes tárgyalótermi viselkedésről, valamint a bírósági eljárások során a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokról tartottak előadást. Emellett felhívták a figyelmet a fiatalokra az interneten, különösen a közösségi oldalakon leselkedő veszélyekre és az ezen oldalakon elkövethető bűncselekményekre.

 

Dr. Bánó-Kacskovics Virginia, a Kunszentmártoni Járásbíróság büntetőbírája és dr. Hugyecz Fernanda bírósági titkár elődása 2018. október 26-án a Karcagi Szakképzési Centrum Kunszentmártoni Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában

 

Mezőtúron a Mezőtúri Járásbíróság a helyi Teleki Blanka Gimnázium nyolcvan és a szintén mezőtúri Szegedi Kis István Református Gimnázium rendészeti szakirányon tanuló negyven diákját látta vendégül, akiknek dr. Hankó Ferenc, a járásbíróság elnöke a jogászi hivatásról, az igazságszolgáltatásról, a bíróságok polgári és büntető ügyekben végzett tevékenységéről és a bírósági szervezet felépítéséről tartott előadást. A bíróság elnöke felhívta a figyelmet a tanúzási kötelezettség fontosságára és bemutatta a közvetítői eljárást, hangsúlyozva annak számtalan előnyét. Az előadást követően a fiatalok megtekinthették a bíróság épületét.

 

Dr. Hankó Ferenc, a Mezőtúri Járásbíróság elnökének eladása 2018. október 26-án a Mezőtúri Járásbíróságon

 

Szolnokon a Szolnoki Törvényszék a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőrfőkapitánysággal és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel közösen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi és Gyermekotthonba látogatott.

Dr. Liget Levente, a törvényszék bírósági titkára a hatalmi ágakról, az igazságszolgáltatásról, mint önálló hatalmi ágról, a bíróságok szerepéről és a bírósági szervezet felépítéséről tartott előadást, és felhívta a figyelmet a fiatalok által, illetőleg a fiatalok sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre.

 

 

A törvényszék által vendégelőadóként felkért dr. Baracsi Katalin internetbiztonsági oktató-szakértő biztonságos internethasználatra tanította a fiatalokat, és felhívta a figyelmüket az internethasználat során, különösen a közösségi oldalakon rájuk leselkedő veszélyekre.

 

 

A megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési standdal, fegyver- és rendőrkutyabemutatóval színesítette a programot.

 

 

A megyei büntetés-végrehajtási intézet előadói pedig bemutatták a büntetés-végrehajtási szervezet felépítését és a szolnoki börtön mindennapjait.

 

 

Tiszafüreden dr. Hatvani Emese, a Tiszafüredi Járásbíróság büntető ügyszakos bíró elnöke, dr. Szakács Hajnalka, a bíróság polgári és dr. Kállai-Pál Mercédesz Brigitta büntető ügyszakos bíró a helyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégiumba látogatott el, és tartott előadást az iskola kétszázötven diákjának. Dr. Szakács Hajnalka a bírósági szervezetről, a bíróvá válás folyamatáról és a diákok munkavállalására vonatkozó szabályokról, dr. Hatvani Emese a kábítószer- és alkoholfogyasztás veszélyeiről, és a kábítószerrel összefüggő bűncselekményekről, míg dr. Kállai-Pál Mercédesz Brigitta a bíróságok és a média kapcsolatáról tartott előadást a fiataloknak.  

 

Dr. Hatvani Emese, a Tiszafüredi Járásbíróság elnökének elődása 2018. október 26-án a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégiumban

 

Szolnok, 2018. október 30.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya