Idén a Szolnoki Törvényszék is ott volt a Szolnoki Gulyás Fesztiválon

A XX. Szolnoki Gulyás Fesztiválon a Szolnoki Törvényszék önálló standdal vett részt, ahol a fesztiválozók megismerhették a törvényszék Nyitott Bíróság és Bíróságtörténeti Munkacsoportjainak tevékenységét, és a bírósági közvetítői eljárást. Igazságügyi totó kitöltésével mérhették fel alkotmányos és jogi ismereteiket, valamint a bírósági szervezet megismerését, a bírósághoz fordulást, a jogi segítségért folyamodást és a biztonságos internethasználatot segítő, valamint drogprevenciós tájékoztató füzetekhez juthattak hozzá.

A Szolnoki Törvényszék standja a XX. Szolnoki Gulyás Fesztiválon, 2018. szeptember 8-án

Két évtizedes hagyomány Szolnokon, a város Tiszaliget városrészében évente megrendezésre kerülő Gulyás Fesztivál, ami mára Jász-Nagykun-Szolnok Megye egyik legjelentősebb, többezres látogatószámú hagyományőrző gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát. Eredeti célja a gulyás, mint a magyar étkezési kultúra tovább gondozása és minőségének megtartása volt, de emellett az évek során kiemelkedő szerepet kapott a határon innen és a határon túli népzene, népművészet ápolása is. Így nem véletlen, hogy a fesztivál nem csak a szolnokiak és a megyében lakók körében népszerű, hanem évről-évre az ország minden részéről és a határon túlról is érkeznek vendégek.

A Szolnoki Törvényszék, azonosulva az Országos Bírósági Hivatal Elnökének stratégiai célkitűzéseivel, kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy az állampolgárok megismerjék a bírósági szervezetet, átlássák és megértsék a bíróságok munkáját, és hogy minél egyszerűbbé váljon számukra a bírósághoz való hozzáférés. Ehhez az szükséges, hogy minden érdeklődő megismerhesse hazája bíróságainak történetét, megismerkedhessék a bírósági szervezet felépítésével, az egyes bírósági eljárásokkal és a bírósághoz fordulás módjával. Ennek érdekében a törvényszéken bíróságtörténeti és ismeretterjesztő munkacsoportok működnek, melyek arra törekednek, hogy az állampolgárok minél szélesebb körét tudják megszólítani.

A Szolnoki Törvényszék Bíróságtörténeti Munkacsoportja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárral együttműködve évek óta dolgozik a megye bíróságtörténeti emlékeinek felkutatásán, feldolgozásán és az érdeklődő közönség elé tárásán. Idáig három bíróságtörténeti kötetet jelentetett meg, melyeket az érdeklődők a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárból kölcsönözhetnek ki.

A Szolnoki Törvényszék Nyitott Bíróság Munkacsoportja szintén évek óta dolgozik azon, hogy az állampolgárok, különösen a középiskolások megismerjék az igazságszolgáltatást, a bírósági szervezet felépítését, a különböző szintű bíróságok feladatait. Tisztában legyenek azzal, hogy milyen esetekben és hogyan kezdeményezhetik a bíróság eljárását, hogyan zajlanak az egyes eljárások, hol és kitől kérhetnek jogi segítséget és miért fontos, hogy megjelenjenek a bíróságon, ha tanúként idézik őket.

A Szolnoki Törvényszék a fenti célkitűzések megvalósítása érdekében döntött úgy, hogy 2018. szeptember 8-án, a fesztivál fő napján kitelepül a Szolnoki Gulyás Fesztiválra.

A törvényszék standjánál megálló érdeklődők a bíróság mindhárom eddig megjelent bíróságtörténeti kötetét fellapozhatták, számos érdekességet megtudva a megye bíróságainak történetéből. Megismerhették a bírósági közvetítői eljárást és annak számtalan előnyét, valamint a törvényszék Nyitott Bíróság Munkacsoportjának tevékenységét. Hozzájuthattak az Országos Bírósági Hivatal bírósághoz fordulást segítő tájékoztatófüzeteihez: a Szervezeti kisokos, a Tárgyalásra megyek, a Panasznap, a Tanúként idéztek és a  Keresetlevél című kiadványok iránt egyaránt nagy volt az érdeklődés. A bíróság számos internetbiztonsági és drogprevenciós tájékoztatóanyagot helyezett ki, és népszerű volt az igazságügyi totó is, ahol az érdeklődők az alkotmányos és jogi ismereteikről adhattak számot. 

 

Szolnok, 2018. szeptember 13.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya