Másfél száz diáknak tartottak előadást a Karcagi Járásbíróság bírái a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban

Az Országos Bírósági Hivatal által 2012-ben meghirdetett Nyitott Bíróság Program keretében 2018. január 8-án dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke, dr. Andódi Henrietta bíró és Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár látogatott el a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumba, ahol az iskola pályaorientációs napján közel 150 diáknak a fiatalkorúakra vonatkozó munkajogi szabályokról, valamint az iskolaszövetkezetekre és a tanulmányi szerződésre vonatkozó rendelkezésekről tartottak előadást. Az előadásokat követően a diákok egy feleletválasztós teszt kitöltésével mérhették fel munkajogi ismereteiket.
 

Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke előadása 2018. január 8-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban
 

Dr. Andódi Henrietta bíró előadása 2018. január 8-án a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Gimnáziumban
 

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot, melynek elsődleges célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a prevencióra: a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

A program keretében a diákok pedagógusi vezetéssel, előzetes időpont egyeztetés alapján a bíróság jellemzően büntetőügyben tartott tárgyalásain hallgatóságként vehetnek részt, és nyerhetnek bepillantást a bíróság munkájába. Igazságügyi osztályfőnöki óra keretében bírák, bírósági titkárok előadásait hallgathatják meg az igazságszolgáltatással és a jogrendszerrel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Perszimuláción vehetnek részt, és a 16. életévüket betöltött tanulóknak számos városban börtönlátogatásra is lehetőségük nyílik.

A Nyitott Bíróság Program iránt érdeklődő iskolák részvételi szándékukat Jász-Nagykun-Szolnok Megyében a nyitottbirosag@szolnokit.birosag.hu elektronikus levélcímen, illetőleg az 56/501-410-es telefonszámon jelezhetik a Szolnoki Törvényszék felé. A törvényszék Nyitott Bíróság Programmal kapcsolatos tájékoztató anyagát innen tölthetik le.

 

Szolnok, 2018. január 9.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya