Ünnepélyes könyvbemutató a Szolnoki Törvényszéken

Az igazságszolgáltatás története hazánk történelmének meghatározó, mégis kellő mélységben csupán kevesek által ismert területe. A bíráskodás, az ítélkezés végigkísérte hazánk ismert történelmét, értékes, hasznos és nem egyszer tanulságos emlékeket hagyva az utókor számára. A múlt bíróságairól, bírósági tárgyalásairól és ítéleteiről fennmaradt beszámolók, írásos emlékek, amellett, hogy betekintést engednek a bírósági szervezet történetébe, értékes jogtörténeti emlékek, melyek segítenek megismerni a kor társadalmát.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke ezt felismerve hozta létre 2012. októberében a bírósági szervezet 1944 és 1989 közötti történetét feldolgozó bíróságtörténeti munkacsoportot, melynek feladata a bírósági szervezet országos és helyi intézménytörténetének feldolgozása, valamint a bíróságok személyi állományával kapcsolatos és közérdeklődésre számot tartó tapasztalatok feltárása. Ezen tevékenységben a Szolnoki Törvényszék is hatékonyan közreműködik.

A törvényszék bíróságtörténeti munkacsoportja Dr. Révész Béla, a Szegedi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszék egyetemi docensének közreműködésével állította össze a Szolnoki jogászok emlékezete - bíróságtörténeti emlékek 1945-től – című kiadványt. A személyes hangvételű, ugyanakkor tárgyilagos gyűjteményben Dr. Révész Béla Bíróságtörténet 1945-1989. című tanulmányát követően Dr. Bathó Károly, Dr. Lazányi Imre, Dr. Mile Imre, Dr. Körtvélyessy Lajos, Dr. Mosonyi Géza, Dr. Gombos László, Dr. Hegyvári Sándor, Dr. Varga Istvánné dr. Virág Ilona, Dr. Kovacsics László, Dr. Rábold Gáborné dr. Bodóczky Zsuzsanna, valamint Dr. Völgyesi Lászlóné dr. Hornyák Ágnes pályaképét ismerheti meg az olvasó.

A kötet ünnepélyes bemutatójára 2015. május 19-én a Szolnoki Törvényszék kollégiumi termében került sor. A rendezvényt Kissné dr. Szabó Judit, a törvényszék elnöke nyitotta meg meg, majd Dr. Kahler Frigyes nyugalmazott címzetes táblabíró, az OBH történeti munkacsoportjának vezetője Bíróságok a történelem hullámverésében, és Dr. Révész Béla A szocialista jogszolgáltatás történeti változásainak ideológiai, elméleti környezete című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Végezetül Dr. Pongrácz Zsolt törvényszéki bíró, a törvényszék büntető kollégiumvezetője, a törvényszék bíróságtörténeti munkacsoportjának vezetője foglalta össze a kötet megszületésének körülményeit.

A könyvben szereplő személyek közül az ünnepségen részt vett Dr. Hegyvári Sándor nyugalmazott tanácselnök, egyben a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság, a Füzesabonyi és a Szolnoki Járásbíróság egykori elnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság egykori elnökhelyettese és egykori gazdasági kollégiumvezetője, Dr. Kovacsics László nyugalmazott tanácselnök, egyben az Ózdi Városi Bíróság egykori elnökhelyettese, valamint Dr. Mosonyi Géza ügyvéd, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara korábbi elnökhelyettese.

A rendezvény díszvendégei között volt Dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla és Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, Dr. Varga Árpád, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség vezetője, Berecz Zsolt Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Molnár Klára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, míg Dr. Szegedi Károly, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara képviseletében, valamint Csönge Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatója és Dr. Cseh Géza, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár főlevéltárosa.

 

Szolnok, 2015. május 22.

Szolnoki Törvényszék Sajtócsoportja