„AZ IGAZSÁG ARCAI, A JOG ÉS A BÍRÓSÁG SZÍNESBEN” – Rajzpályázat a Szolnoki Törvényszéken

 

A Szolnoki Törvényszék a Nyitott Bíróság Program keretében több mint fél évtizede a felcseperedő generációk igazságszolgáltatással kapcsolatos ismereteinek bővítésén, valamint az áldozattá és elkövetővé válásuk megelőzésén dolgozik, melynek során kiemelt figyelmet fordít a társadalom sérülékeny csoportjaihoz tartozó személyekre.

Hazánk több más törvényszékéhez hasonlóan ezért csatlakozott a ZOOM Egyesület kezdeményezéséhez, és az Egyesülettel, valamint az Országos Bírósági Hivatallal együttműködve, a társadalmi felelősségvállalás jegyében ezért döntött jelen, általános és középiskolás gyermekeknek szóló rajzpályázat meghirdetése mellett.

A rajzpályázat hidat kíván verni a „hagyományos” általános, illetőleg középiskolák és a fogyatékkal élő, illetőleg tartósan beteg gyermekek oktatását, nevelését, gondozását végző intézmények, egyesületek, alapítványok közé.

Megkísérli felhívni a figyelmet a társadalomban még ma is élő „beteg”, „fogyatékossággal élő”, „sérült” fogalmakhoz kapcsolódó sztereotípiák meghaladására. Hangsúlyozni kívánja az egészséges, valamint a fogyatékkal élő, illetőleg tartósan beteg gyermekek közötti kommunikáció fontosságát, annak érdekében, hogy a pályázatban résztvevő, a pályázat benyújtása során együttműködő intézmények között hosszú távú kommunikáció és együttműködés alakul majd ki.

A rajzpályázaton ennek megfelelően legalább egy „hagyományos” általános, illetőleg középiskolának, legalább egy, fogyatékkal élő, illetőleg tartósan beteg gyermekek oktatását, nevelését, gondozását végző intézménnyel, egyesülettel vagy alapítvánnyal együttműködve, közösen kell pályáznia.

A képeket az intézmények diákjai, gondozottjai külön-külön is elkészíthetik, azonban az elkészült képeket a közösen pályázó intézmények egyikének kell összegyűjteni, és az intézmények együttműködési szándéknyilatkozatával együtt eljuttatnia a Szolnoki Törvényszék Elnöki Irodájának.  

A Szolnoki Törvényszék 2019. április 15-éig várja a pályaműveket. A beérkezett alkotásokból 2019 májusában a bíróság épületében kiállítás nyílik, melynek megnyitóján a Verebes György és Nagy Katalin Matild festőművészek nevével fémjelzett öttagú zsűri választja ki a díjazottakat.  A 15 legjobbnak ítélt alkotás pedig tovább jut az Országos Bírósági Hivatal által szervezett országos döntőbe. A díjazott képek alkotói tárgyjutalomban részesülnek, melyet az Országos Bírósági Hivatal biztosít.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES NYOMTATVÁNYOK:

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

18 ÉV ALATTI ALKOTÓ TÖRVÉNYES KÉPVISELŐJÉNEK HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZATA

18. ÉLETÉVET BETÖLTÖTT ALKOTÓ HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZATA

RÉSZVÉTELI NYILATKOZAT